Hvilke spørgsmål stiller du?

I mit daglige arbejde som psykoterapeut  oplever jeg hvordan utrolig mange mennesker lever ud fra devisen om at man må knokle og gå på kompromis med sig selv for at blive lykkelig. Jeg har længe gået og tænkt over det paradoksale i at stort set ingen nogensinde spørger sig selv, hvordan de kan opnå det liv de egentlig drømmer om, hvor de vel at mærket ikke behøver at gå på kompromis med deres dybere værdier og daglige velvære…Jeg må konstatere at spørgsmålet i sig selv kræver en vis forestillingsevne, mod og en god portion frækhed, for når jeg præsenterer tanken for mine klienter, bliver jeg som oftest mødt med en undren og en kan- man virkelig tillade sig at forestille sig det attitude..

Adskillige gange og i forskellige udformninger, har jeg til gengæld hørt mange spørge sig selv: hvor meget kan jeg mon klare, hvor meget kan jeg arbejde, /præstere, hvor meget kan jeg presse mig selv..Underforstået er selvfølgelig en form for udbytte i feks. Penge, prestige, anderkendelse, muligheder og i sidste ende en større sum af lykke. Det er bare sådan at det ønskede resultat som oftest ikke er en del af spørgsmålet og aller vigtigst at der slet ikke er sat spørgsmålstegn ved om mere anderkendelse, flere penge og ikke mindst prisen, der må betales, ( når man lever udfra den overbevisning) i sidste ende fører til lykke. Altså ender vi ud med et spørgsmål med en ikke – formuleret intention, der i øvrigt er baseret på blind overbevisning. Hmm, tænker jeg, der er noget, der kan gøres mere konstruktivt her…

Jeg tror på at livet svarer på vores spørgsmål ved helt praktisk at vise os svaret.

Hvis det er sandt, hvad må resultatet så nødvendigvis være hvis vi stiller os selv spørgsmålet:

Hvor meget kan jeg presse mig selv, hvor meget kan jeg arbejde/ præstere/ klare?

Som jeg ser det, er svaret ganske simpelt:  et liv, hvor du presser dig selv til grænsen, muligvis med større løn/ prestige til følge, muligvis ikke, eftersom det ikke er formuleret, men sikkert er det ihvertfald at livet vil presse dig til grænsen, i og med det jo er det du har spurgt om/ bedt om…

Nu kan vi have forskellig opfattelse, værdier mm, men i mit liv, har jeg aldrig mødt et menneske,  der var oprigtigt lykkelig og samtidig presset ud til deres yderste grænse.. Og det gælder også dem hvis indkomst og prestige følger med…jeg tænker ikke her på kortvarige perioder med pres, men om den livsstil, der lever i bedste velgående i blandt os..

Den livsstil, der bygger på en overbevisning om at for at opnå lykke, må vi knokle, sælge ud af vores sjæl, gå udover vores egne grænser, gå på kompromis med nogle af de, i mine øjne, mest essentielle ting i livet..

Jeg tænker her på:

Tid, nærvær, ro og alle de ting, som undersøgelser viser gør os lykkelige: kvalitetstid med de mennesker vi holder af, leg og kreativitet, motion, og måske vigtigst af alt det at bevare overblikket i vores liv, så udfordringerne ikke overstiger vores kapacitet..at magte livet, fremfor at være magtesløs..

Sidstnævnte er så vidt jeg ser det, en stor udfordring i vores nutidige samfund, hvor effektivitet og kortsigtede mål og profit,  bliver sat over menneskelighed, samarbejde og ja, det vi som vi allesammen i sidste ende stræber efter i alle vores aktiviteter, nemlig: lykke…

Om det skyldes en hård start med underskud af lykke, det faktum at jeg elsker livet og er og blir en vaskeægte livsnyder, eller noget helt andet, ved jeg ikke, men faktum er at jeg aldrig har accepteret at leve halvt, eller efter den livs- skabelon, som jeg ser mange følge: at overleve sin hverdag, altså 98% af sin tid her på jorden for at opnå glimt af lykke i ferier, fritid, altså i de ca 2%., der er tilbage. Den formel giver simpelthen ingen mening for mig. Hvordan kan vi være sat her på jorden, med alt hvad både den og  i øvrigt vi indeholder af mangfoldige muligheder, for bare at knokle og tjene penge på et mere eller mindre meningsfyldt job og stort set ikke have tid til at dyrke og udtrykke det vi elsker og i bund og grund drømmer om..?

Nej, Som i nok kan gætte jer til har mit spørgsmål da også været og er til stadighed et ganske andet:

Hvordan kan jeg opnå det dejligste liv, fyldt med alt det jeg elsker, baseret på mit drømme job, med masser af frihed og fleksibilitet, god økonomi og tid til fordybelse, ro og velvære?

Mit liv er idag svaret på mit spørgsmål…

Hvilke spørgsmål stiller du?

“Instead of dreaming of your next vacacion, maybe you should build a Life that You dont need to escape from”