Tanker fra en 'Free Spirit'

Det er den tid på året, hvor den ene, af de to store lommer af frihed, jeg har indkorporeret i mit livs design, har indfundet sig. Det er sommerferie og tid til at være. Det er den periode, hvor jeg er taget væk for at få dagligdagen lidt på afstand og hvor jeg i ro og mag kan beskæftige mig med mine yndlings aktiviteter; at være, sanse og tænke store tanker, som jeg derefter kan lade flyde igennem mig og ned på et stykke papir eller en skærm. Voila! Her er nogle af dem.

Jeg føler mig dybt taknemmelig for denne frihed og hører ofte kommentarer som: hvor er du heldig og bare det var mig. Men sandheden er det ikke har noget med held, men til gengæld en hel masse med en lang række bevidste valg at gøre. En kontinuerlig og kompromisløs prioritering, som naturligvis har krævet sine fravalg. Når vi siger JA til noget, må vi sige Nej til noget andet. Det er logik for både fritgående og burhøns, men spørgsmålet er hvor mange, der lever efter det? Altså af mennesker..

Eftersom frihed rangerer meget højt, hvis ikke højest på min værdi liste, har jeg i mange år spekuleret over begrebet. Hvad vil det egentlig sige (for mig) og hvordan opnår jeg det? En klog kvinde sagde engang til mig: Noglegange er det således, at det du tror gør dig fri, er det der binder dig, hvorimod det du tror binder dig, er det der gør dig fri. Denne sætning fik mine øjne op for et vist princip som også findes indenfor astrologien, hvor det ville blive kaldt forholdet mellem Saturn ( ansvar) og Uranus ( frihed). At der imellem de to begreber findes en balance, som simpelthen handler om, at for at få frihed, må du tage ansvar. Dvs. tager du meget ansvar på et område, vil der være et andet, hvor du ‘har’ meget frihed og disse områder kan så skifte i dit liv, alt efter hvor du lægger din energi. Nogle læsere vil måske indvende her, med tesen om at de bare tager ansvar på ansvar på sig, men spørgsmålet er så om de gør det bevidst, for det er bevidstheden, der efter min erfaring, gør forskellen. Altså det bevidste valg = at tage ansvar = frihed. At følge ‘normerne’ er kun at tage ansvar, hvis vi har kigget på det og valgt at gøre det udfra en ide om at det til helhedens bedste. Hermed kommer vi til et andet princip, jeg tror er gældende: Tager vi blot et valg til gavn for vores eget eller for vores omverdenens(og vort eget) bedste. Så kunne man jo få lyst til at stille spørgsmålet: Jamen, hvad nu hvis jeg ikke kan få det, jeg føler, er bedst for mig, hvis jeg skal tænke på helheden? Sandheden, set med mine øjne, er at helhedens bedste altid vil være dit bedste. Ikke nødvendigvis det mest behagelige eller det hurtigste ‘fix’, men til gengæld det bedste på længere sigt.

Jeg lever et liv med masser af frihed, både i mit arbejdsliv som selvstændig psykoterapeut & freelance underviser og i mit privatliv med deltids kæreste og egen bolig med lave faste udgifter. Det er et valg, som har bygget sig op over mange valg igennem tiden og som har krævet sine fravalg. Helt fra uddannelses og arbejdsvalg om aldrig at stå på ‘toget’ dvs. at uddanne sig på de ‘almindelige’ læringsanstalter, at have en chef og arbejde med 8-16 job indenfor systemet – til at blive skilt midt i den alder, hvor de fleste har fast kæreste/ ægtefælle og får barn nr. 1 & 2. Det at vælge altid at have en økonomisk ‘buffer’ og at sætte mit almindelige forbrug ned, hvis det er det, der skal til, for at jeg kan opretholde denne frihed.

Det har ikke altid været let at stå ved mit store behov for frihed, fordi det ofte blir forbundet egoisme, umodenhed og commitment issues. Bevares, det har det måske, til en vis grad, også været engang, men den dybere sandhed er, og blir, at frihed er af fuldstændig uvurderlig værdi for mig og desuden overskriften på min livsvej. ( læs; 5’er – numerologi) Idag hvor jeg har taget det benhårde, men bevidste valg om at følge den vej til fulde, har jeg fundet ro. Når folk spørger om jeg skal have børn, hvad der skal ske med mit kærlighedsliv ect, kan jeg uden at blinke sige: Det ved jeg ikke og medmindre jeg mærker en dyb tilskyndelse til at få børn, flytte sammen eller andre af de normaliteter, mange lever efter, så kommer det ikke til at ske. Hver gang jeg svarer på de spørgsmål, blir jeg simpelthen så glad, fordi jeg ved hvor meget jeg har kæmpet med at ‘passe’ ind. Det sjove er, når man lever fra et autentisk sted, regardless of hvor langt det må være fra normen, ja så er det ligesom spørgsmålene falder til jorden. Vi mennesker mærker jo hinanden på langt dybere plan end vi måske er i stand til at erkende og når den anden hviler autentisk i sig selv, giver det automatisk sådan en ahhhh følelse i os. Så kan jeg jo også være sig selv, for det er jo det vi har til fælles. At vi alle har en autentisk kerne og livsvej, selvom den må have sine helt unikke og måske anderledes farver end omverdenens. Og så er spørgsmålet jo, hvor ‘anderledes’ er vi egentlig, når det kommer til stykket? Min erfaring er, at, når vi begynder at være og leve vores egen sandhed, så tiltrækker vi automatisk vores ‘tribe’ – altså den gruppe af mennesker, som naturligt deler vores livssyn og værdier.

Jeg synes det kunne være fantastisk, hvis vi i højere grad kunne hjælpe hinanden med at leve udfra vores egne inderste værdier og sandhed. Hvis vi kunne begynde at spejle hinanden i hvor sandt vi lever fremfor hvor godt vi lever op til de pågældende normer. At kunne være 100% sig selv – det må i sidste ende være ultimativ frihed og tænk hvor mangfoldig verden ville blive, hvis vi alle stod ved vores unikke ‘anderledeshed’.

Er du også en ‘Free spirit og giver du plads til den frihed i dit liv? Eller går du på kompromis for at ‘passe ind’?

Kunne du også have behov for støtte til at leve mere efter dine inderste værdier?

Så se evt. http://www.essentialliving.dk hvor jeg tilbyder individuelle sessioner, grupper og weekend kurser. Altsammen med formålet at støtte dig i din proces, så du kan begynde at leve mere i overensstemmelse med din dybeste essens.