Dating kulturen anno 2018 - Er vi endelig ved at vågne op og forstå at vi må vende blikket indad, hvis vi vil give kærligheden en chance?

af ID - Body essence psykoterapeut & spirituel mentor, Manookah Soffiah

I tirsdags var jeg til foredrag med Kirk Rønler, sexolog studerende og forfatter til bogen ' Sådan får du en kæreste'. Foredraget var en revideret udgave af et foredrag med samme titel som bogen og titlen på dette foredrag var da også ændret til: 'Lær hvorfor du ikke bare får en kæreste'. Netop dette, synes jeg, bærer hele pointen i sig og vidner om en udvikling hos foredragsholder, der, i min optik, gjorde foredraget vedkommende som et vigtigt indspark til den kærligheds og dating kultur anno 2018, der på mange måder, er præget af overfladisk bedømmelse, performance og quick fixes.

Som Kirk fint pointerede, har kærligheden brug for de rette betingelser for i det hele taget at kunne opstå og har trange kår på den stressede søndagsdate i selskab med tømmermænd, den lange, færdigsyede liste af krav til en potentiel partner og den fraværende 'allerede klar til næste aftale/date' tilstedeværelse. Udover det rent fysiske plan, hvor den hormonelle balance, simpelthen skal være i orden for at vi kan føle os tiltrukket og samhørige med hinanden ( jeg vil ikke gå dybere ind i det her),  mener jeg også, at der er noget helt galt med optikken, når vi ser på kærlighed, som en vare, der kan 'handles' uden nogen synderlig indsats fra os selv. Vi har fuldstændig glemt at kærlighed i virkeligheden er noget, der opstår i os selv og imellem os, som resultatet af medfølelse og uselvisk handling. Kærligheden er en 'nåde' gave, som naturligt bliver aktiveret i os, når vi er i dyb kontakt med os selv og hinanden. Kærligheden er os i vores dybeste essens og vi kan kun elske essens til essens, ingen egoer kan elske hinanden. Derfor har kærligheden trange kår i det moderne samfund, hvor det hektiske tempo og jagten på det perfekte liv, parforhold og karriere har overtaget for den ro og det nærvær, der netop fordrer den nødvendige hjerteåbning. Vi må altså tilbage og være den essens, så vi kan møde andre der fra, istedet for, fra vores ego.

Er vi seriøse i vores ønske om at finde kærligheden og den rigtige partner, mener jeg derfor , at vores bedste chance, opnås ved at vende blikket indad. Ikke blot må vi huske på at vores ydre virkelighed aldrig kan blive andet end et spejl af den indre tilstand, hvorfor vi er nødt til at kigge på, det som Kirk kalder, vores kærligheds bagage og kærlighedssår. Hvad er det, vi har med os, som farver vores evne til at skelne og gør at vi f.eks. altid falder for den følelsesmæssigt utilgængelige partner og derfor, naturligvis, altid ender med fiasko? Hvorfor synes vi gang på gang at ham/ hende, der gerne vil os, er for kedelig og er det virkelig dømt til at være sådan resten af vores liv? Svaret på sidste spørgsmål  afhænger netop af om vi vil gå ind og arbejde med vores egen livssmerte, for gør vi ikke det, er svaret et lige så sikkert ja, som det er et rungende nej, hvis vi vælger det modsatte.

For at blive klar til kærligheden og til at indgå i et ligeværdigt parforhold må vi altså være villige til at tage det første skridt ind i personlig udvikling. Et skridt som mange vægrer sig imod, da det, som Kirk også pointerer, hverken er kønt eller let. Til gengæld er det hele investeringen værd, da det ikke bare giver vældig gode og vel at mærke stabile afkast i form af mere overskud og livsglæde ( også igennem processen!) men fremfor alt, garanterer et helt nyt indre fundament og dermed et helt nyt liv. Når vi er psykisk sunde og elsker os selv fuldt og helt, kan vi tiltrække en partner med samme kvaliteter. Når vi elsker os selv på trods af vores små uperfektheder, kan vi elske andre, selv med deres små fejl. Her bliver de fleste punkter på listen af krav til en potentiel partner slettet og det bliver meget lettere at møde andre mennesker med åbent sind og hjerte - ikke mindst. For hvem ved, måske er den perfekte kæreste for dig, slet ikke ham/hende du gik og forestillede dig? Måske kunne du, ved at slippe kontrollen, som i bund og grund, handler om at undgå at mærke dit kærlighedssår, komme i kontakt med en kærlighed så meget større og mere tilfredsstillende end den, du nogensinde havde drømt om?

Som Kirk var inde på, nytter det altså ikke noget, at komme fra en mangel tilstand og et mangel perspektiv, når vi vil møde en kæreste. Den mangel vi har inde i os selv kan og skal en kæreste ikke udfylde, det er i bund og grund vores egen opgave. Når vi lægger den opgave over på en partner og søger en person, der kan udfylde vores indre tomrum, vil forholdet automatisk ende ud i et afhængighedsforhold, hvilket i sidste ende aldrig kan blive tilfredsstillende. Som min lærer Lars Muhl siger: ' Det du i bund og grund mangler, er det du selv mangler at give'. Her kunne der tilføjes - ikke mindst til dig selv. Altså må du rydde op i din egen bagage, blive din egen gode nok mor og far, integrere dine skyggesider og finde frem til den essens, der er dit sande selv, før du i virkeligheden er klar til et ligeværdigt parforhold. Måske lyder det besværligt men sagen er den, at opgaven med at transformere dine skygger og livssmerte altid vil være din og KUN din og jo længere tid du skubber den, jo sværere bliver det. Så hvorfor ikke komme i gang med det samme - ikke mindst før du har mand/ kone, carport, 3 børn og alt det, der kan få enhver til at svede, ved tanken om også at skulle have plads til personlig udvikling...

Tak Kirk for at være et fint og autentisk eksempel på at den transformation kan lade sig gøre og for at motivere til at flere tør møde deres sårbarhed og smerte i kærlighedens navn...

Se mere på:

www.kirkroenler.dk

www.sådanfårduenkæreste.dk

Er du nysgerrig på din egen personlige udvikling og det at finde tilbage til din essens?
Længes du efter en partner men mangler hjælp til at få kigget på din egen bagage?
Er I som par nået til et punkt, hvor I har svært ved at komme videre selv?

Så er du altid velkommen til at kontakte mig på: info@essentialliving.dk, tlf. 23741331eller besøge min hjemmeside: www.essentialliving.dk